Ny banbeläggning för mjukare landningar - på endast 30 timmar

Med bara en landningsbana var Sønderborg flygplats tvungen att stänga ned helt när banan behövde ny beläggning. Ett team på 70 personer från Lemminkäinen såg till att allt var klart på 30 timmar.

Sedan 2008 har Lemminkäinen ansvarat för underhållet på Sønderborg flygplats, en mindre flygplats i södra Danmark. Vid den senaste årliga inspektionen kom man fram till att landningsbanan behövde ett nytt toppskikt. Eftersom den lokala flygplatsen bara har en enda landningsbana måste hela flygplatsen stängas medan arbetet pågick.

30 timmars arbete nonstop

Arbetsstyrkan på 70 man arbetade 30 timmar i sträck för att hinna klart med asfalteringen av landningsbanan. Klockan 10:00 på lördagen inleddes arbetet med den 1 800 meter långa och 30 meter breda landningsbanan, totalt 70 000 kvadratmeter, som skulle asfalteras i en enda samordnad process för att garantera högsta möjliga kvalitet. För att bli klara i tid kallades extra arbetslag in från andra regioner så att vi kunde arbeta oavbrutet. Samtidigt såg man till att leverera den höga kvalitet som Lemminkäinen är kända för.

Arbetet utförs i en serie perfekt koordinerade moment. Asfaltsläggaren matas kontinuerligt från en matare som rymmer upp till 17 ton asfalt. Läggaren kör långsamt längs en lång rad lastbilar som väntar på att lastas av. När en lastbil är tömd körs den snabbt iväg tillbaka till asfaltverket för att hämta en ny last med asfalt.

I Sønderborg löstes den tidsmässiga utmaningen perfekt. Tidsplanen höll och både lokalsamhället och företagen i regionen har nu tillgång till en flygplats med en ny, säker och högklassig landningsbana som garanterar smidiga flygförbindelser med resten av Danmark.

Fakta:

  • Sønderborg flygplats är en kommunal flygplats i södra delen av Danmark som är öppen dygnet runt för lokaltrafik
  • Lemminkäinen fick underhållsavtalet för Sønderborg 2008, vilket löper under 15 år, det vill säga fram till 2023. Avtalet omfattar även asfaltering och beläggning
  • Asfalteringen av landningsbanan samt tillhörande närområden omfattar totalt en yta på 70 000 kvadratmeter
  • 5 000 ton asfalt användes, varav 3 500 ton kom från Lemminkäinens lokala asfaltverk i Tinglev, medan ytterligare 1 500 ton hämtades från asfaltverket i Vandel
  • 70 personer arbetade med projektet, med hjälp av 30 maskiner och 150 lastbilslaster med asfalt
  • Hela projektet var klart efter endast 30 timmar

Uppgifter

Sønderborg flygplats i Danmark
Den danska transport- och bygg byrå
Sønderborg
Danmark
2015

Lemminkäinen Sverige

Försäljning
Våra kontor
Administration
Inköp

Tel: +46 8 54 52 53 80 (växeln)

Via växeln når du våra medarbetare i Sverige. Vår växel har öppet helgfria vardagar kl. 07:00-17:30