Högt tempo vid beläggning av motorväg

Imponerande lagarbete och en ny asfaltläggare bidrog till goda resultat när de första 12 kilometrarna asfalt lades ut på Silkeborgs motorväg.

Vi ansvarade för beläggningsarbetet av den nya motorvägen som byggts förbi/kring staden Silkeborg i Danmark. Totalt är motorvägen 28 kilometer lång, varav vi utförde beläggning på den första etappen med cirka 12 kilometer.

Projektet var utmanande eftersom asfalten skulle anläggas samtidigt på både körfälten och vägrenen, enligt kundens önskemål.

För att kunna utföra arbetet inom de snäva tidsramarna kombinerade vi två asfaltteam. I den nya gruppen arbetade sammanlagt 20 personer. Det var även gott om arbete för utsättaren som utförde en kvalitetskontroll för var 20:e meter. Laboratoriet hade fullt upp med att ta prover och ta fram nödvändig och erforderlig dokumentation.

Tidsschemat var högprioriterat

Hela beläggningsarbetet behövde utföras i högt tempo. Det ställde därmed höga krav på asfaltleverantörernas punktlighet. Tre asfaltverk producerade sammanlagt 236 000 ton asfalt, vilket motsvarade 12 km fyrfilig motorväg med vägrenar. Den högsta dagliga produktionen låg på 4 500 ton asfalt vilket krävde omkring 40 lastbilar.

Den förberedda asfalten transporterades till en ny asfaltläggare, som användes för första gången. Läggaren kan lastas med 15–20 ton asfalt och har en kapacitet på 1 200 ton per timme. Vi höll den snäva tidsplanen och kunden menade också att läggaren bidrog till det goda resultatet eftersom den innebar att beläggningsarbetet kunde fortgå kontinuerligt.

För att avsluta projektet lades cirka 10 000 ton asfalt under sommaren 2015 i projektets slutskede. Därefter la vi dessutom 3,5 kilometer på en annan del av motorvägen.

Uppgifter

Silkeborgs motorväg
Danska vägmyndigheterna
Silkeborg
Danmark
2015

Lemminkäinen Sverige

Försäljning
Våra kontor
Administration
Inköp

Tel: +46 8 54 52 53 80 (växeln)

Via växeln når du våra medarbetare i Sverige. Vår växel har öppet helgfria vardagar kl. 07:00-17:30