Säsongarbetets hjältar

Peetu Syrjänens remixinggrupper skapar årets resultat under sommarens heta arbetspass. Under vintern underhåller de maskinerna och förbereder nästa sommars ackord.

Vissa upptäcker vårens ankomst genom fågelsången, men Peetu Syrjänen behöver inte ens titta i kalendern för att veta när vintern tar farväl.

"När den första massalasten rör sig någonstans och man känner doften av beck, vet man att snart brakar det åter iväg. Vid samma tid börjar gänget ringa för att fråga när arbetena börjar", säger Syrjänen.

På sitt femte år som projektchef vid remixingenheten känner Syrjänen säsongarbetet väl. Han kom första gången till Lemminkäinen för att utföra asfaltarbeten år 2002 när han ännu studerade till ingenjör. Då styrde han trafiken på arbetsställena och nu planerar han och övervakar cirka 50 personers arbete.

Remixinggruppernas stora maskiner arbetar främst på större vägar. Gruppen värmer upp och avlägsnar det gamla asfaltlagret och blandar om det till 75-procentig återvinningsasfalt.

"En viktig del av mitt arbete utgörs av att i planeringsskedet bedöma vägytans kondition och metodens lämplighet för arbetsstället."

Team Syrjänens arbetsperiod varar från maj till oktober. Ännu i november gör de ofta efterarbeten på olika objekt.

"Vi kunde förstås även göra det i köldväder, men vi använder gasol för att hetta upp asfalten. Ju kallare det är, desto mera går det åt och lönsamheten blir lidande."
En kort säsong betyder hög intensitet. Arbetsdagarna runtom i landet blir ofta till och med 12 timmar långa. Som projektchef behöver Syrjänen dock inte tillbringa all tid ute på arbetsplatsen, men antalet körda kilometrar från Tammerfors till olika delar av landet uppgår till tusentals per år. Det är mycket för en far med en liten son.

"Jag måste också lyfta på hatten för min chef Heikki Liinamaa. Vi har känt varandra länge, och fast han är min chef är fi som kollegor och vi har alltid kunnat organisera arbetet mycket flexibelt.

I remixingenheten fungerar Syrjänen som projektchef för produktionen. Därutöver har han ett par egna projekt varje sommar. Det första startade i Willmanstrand i maj, där remixingteamet förnyar cirka 80 kilometer väg för statens räkning.

"Det är trevligt, för även om vi förutom i Finland också utför ackordjobb i Baltikum, Ryssland och Norden har jag inte arbetat i sydöstra Finland sedan jag som ung styrde trafiken."
När hösten börjar övergå i vinter påbörjar remixingteamet underhållet av maskineriet. Projektchefen kan andas ut, men bara för en stund.

"Vi gör ekonomiska och kvalitativa sammanfattningar av sommarens ackordarbeten. Offertkalkyleringen av kommande arbeten börjar redan i december, eftersom vårt marknadsområde är så omfattande."
Innan nästa vår är det dags att ta semester. Därefter är denne resande man tillbaka i sitt rätta element.

"Jag tycker att våren är den bästa tiden. Efter det ligger sommaren fortfarande framför dig!"

Text och bilder: Juho Paavola

Peetu Syrjänen hälsade på hos arbetskompisar i Pälkäne i början av maj. ”Jag strävar att röra mig ute på fältet så ofta som möjligt. I förbifarten hinner man alltid dricka en kopp kaffe, även med andra remixinggrupper än de egna", säger Syrjänen.

Midnattssolens arbetsmyra

Sean Ellison arbetar som Lemminkäinens projektdirektör i Tromsö i Norge, men hans bakgrund är inte så vanlig. Han har arbetat med asfalt under 17 år, varav tio senaste i orange färger.

 

"Då flyttade jag från Australien till Norge, och asfaltarbete var ett jobb som jag kunde söka. Sedan dess har jag avancerat steg för steg", berättar Ellison.

 

När vårens asfalteringsperiod börjar knegar hans team med landningsbanorna på Tromsö flygfält. Ackordet som omfattar cirka 20 000 kvadratmeter slukar 3 000 ton asfalt. Vid arbeten norrut krävs uthållighet och anpassningsförmåga, för perioden med upptinad mark är relativt kort.

 

Vanligtvis kommer Ellison och hans män åt att kunna attackera ytan i slutet av maj, och den sista asfalten ska vara på på plats i månadsskiftet oktober-november. Under vintrarna flyttar han papper på sitt kontor och planerar den kommande säsongens ackord.

 

"Den korta sommaren är en hektisk tid, men en av fördelarna är att vi kan njuta av nästan tre månaders midnattssol. Dessutom har vi många erfarna proffs i vårt team, och det går lätt och smidigt att arbeta med dem."

2015-07-28

14 personer gillade detta