”Vi spelar inte för resultatet – utan för nöjes skull”

Lemminkäinen har ett mini-fotbollslag med en ganska kort historia i Sankt Petersburg – den första matchen gick av stapeln hösten 2013. Sedan dess har spelarna inte missat en enda träning. Eller kanske bara en gång.

Regn eller snö, alla vet – fredag är fotbollsdag. Det är nog den enda riktigt stränga regeln – allt annat är mycket liberalt. Spelarna har till exempel inga fasta roller utan man kan välja om man vill spela försvar eller anfall beroende på humör, fysisk form eller de aktuella omständigheterna. Alla får vara med – IT-avdelningen, jurister, byggnadsarbetare, chefer och säkerhetspersonal spelar tillsammans.

Laget har inte ens en kapten – vem som helst får axla ledarrollen. Den här gången är det Vitaly Tserna från den juridiska avdelningen. Han har arbetat på företaget i två år. Han är offensiv och gör en hel del mål men är till vardags ganska tillbakadragen. Hans kollega Michael Tarzian är en klippa i försvaret och skyddar företagets intressen lika passionerat som målburen på planen.

"Genom fotbollen utvecklar vi lagandan", säger Michael. "Vi lär oss att lita på varandra. Och naturligtvis påverkar det vårt arbete. Som man brukar säga – ensam är inte stark".

Ingen av killarna har spelat fotboll professionellt utom Eugine Lukyanchikov från säljavdelningen. Han är ny i företaget och medger att deras gemensamma intresse har hjälpt honom att komma in snabbare i gemenskapen.

"När jag började var det svårt att lära känna andra människor eftersom jag mest pratade med dem per telefon", minns Evgeny. "På planen fick jag ett helt annat intryck av dem. Och eftersom vi bara får positiva känslor under matchen blir det lättare att komma överens på kontoret.

Om du kämpar ställer de andra alltid upp för dig – det handlar om lagarbete. I slutändan behöver du inte vara Jari Litmanen om du vill spela i Lemminkäinens fotbollslag. Du måste bara vara någon dina lagkamrater kan lita på.

Text: Anastasiya Lozhko
Foto: Sergey Grachev

Team

Alexander Lezhipekov, Arsen Parazyan, Pyotr Gudyma, Evgeniy Tserna, Vyacheslav Arkharov, Vitaly Tserna, Evgeniy Lukyanchikov, Alexander Pendorf, Mikhail Tarzyan

2015-06-17

21 personer gillade detta