Professionella i alla situationer

De finska gruvarbetarna Ari Laine och Tuomo Ylikotila hamnade i en tuff situation i LKAB-gruvan i Kiruna i slutet av sommaren 2014.

När de körde ner till sin arbetsplats under jord stötte de på en brinnande lastbil som blockerade vägen. Branden orsakade tjock rök som gjorde det svårt att andas och helt blockerade sikten. Detta plus att det fanns ett fordon bakom dem gjorde att det inte gick att vända. Föraren av fordonet bakom dem arbetade för en underleverantör. Han led av svår astma och läget var livshotande för honom.

De två Lemminkäinen-medarbetarna vägrade att lämna föraren. Istället tog de tag i hans händer och ledde honom till säkerhet bakom branddörrar, en sträcka på 900 meter i beckmörker, genom att känna sig fram längs tunnelns väggar med händerna. Räddningstjänsten plockade upp dem med sina rökdykare efter tre timmars väntan och tog dem till sjukhuset där de undersöktes efter skador.

Utan hjälpen från Lemminkäinen-medarbetarna hade ett liv förmodligen gått till spillo i olyckan. Lemminkäinen gav Ari och Tuomo en penningsumma och ett diplom för deras föredömliga insatser. Utmärkelserna utdelades av Risto Kupila, chef på avdelningen för gruvteknik på Lemminkäinen. "Säkerhetsfrågor är viktiga för oss. Jag är stolt över våra medarbetare som ställer upp även i de allvarligaste lägena", säger Risto.

Text och bild: Arja Korhonen

Bild

Förman Karoliina Hassi (vänster) och Risto Kupila (höger), chef på gruvteknik, tilldelade Tuomo och Ari (ej i bild) utmärkelser för föredömliga insatser.

2015-03-10

6 personer gillade detta