Expert på explosioner

Antingen det handlar om dussintals kilo dynamit inne i samhällen eller tiotusentals kilo flytande sprängämnen ute i vildmarken i finska Lappland är Juha Viitala rätt man för jobbet: han leder sprängarbetena på våra byggplatser i Finland.

"Utgångspunkten är alltid att det handlar om ett farligt arbete trots alla förebyggande säkerhetsåtgärder. Men det är också ett intressant arbete eftersom jag gillar utmanande situationer och att arbeta självständigt."

Juha kom till Lemminkäinen för åtta år sedan. På den tiden studerade han till civil- och bergsingenjör vid yrkeshögskolan i Saimaa i östra Finland. Idag ansvarar han för säkerhetsplaner, information till polisen, detaljerade planer för varje steg i grävningen, specifika planer för laddning och genomförandet av sprängarbeten på arbetsplatsen, men också för vibrationsmätningsrapporter och interaktion med myndigheter och lokalinvånarna.

Han kommer fortfarande ihåg en äldre dam som bodde nära en grävningsplats och som var rädd för explosionerna. Som brukligt är på Lemminkäinen besökte Juha kvinnan och höll henne sällskap medan sprängningarna pågick.

"Framförallt försöker jag kommunicera förebyggande med lokalinvånarna. Vi får inte så många arga telefonsamtal när folk vet i förväg att till exempel stötvågen som får deras fönsterrutor att skallra inte är farlig och att inget går sönder."

Text och bilder: Juho Paavola

2015-11-17

21 personer gillade detta