Andris Velmunsks

Den yngste landschefen på Lemminkäinen är baserad i Riga, Lettland.

Jag är vägingenjör och föddes i Bauska i södra Lettland. Efter mitt första år på universitetet började jag att arbeta med vägbyggnad och sedan dess har jag inte slutat! Jag har sett verksamheten från många vinklar och har erfarenhet som sträcker sig från offentliga upphandlingar, till produktionsprocesser och själva vägbyggnaden.

Som chef för Lemminkäinen Lettland, var min första uppgift att se till att den finansiella strukturen och kostnadsstrukturen var tydlig och begriplig. Det var min "vinterläxa". Nu fokuserar jag på resultatmålen, att förbättra effektiviteten utan att höja de fasta kostnaderna och att analysera den tunga utrustningens timkostnader.

Det jag gillar mest med mitt jobb är friheten. Visst, vi behöver godkännande från huvudkontoret för många saker men så länge jag ansvarar för resultaten kan jag planera mitt eget arbete.

Om det inte fanns några begränsningar skulle jag göra vägar av 100 procent återvunnen asfalt. Jag har följt en lettisk kollega som nyligen redovisade forskning från USA där sådan teknik produceras men den är fortfarande i sin linda.

Jag får energi när jag gör sådant som kräver att jag är helt fokuserad. Du kan inte tänka på jobbet när du kör motorcykel på en terrängbana!

Det här skulle jag fråga en kollega: Vilken fritidsaktivitet ägnar du dig åt som gör att du fokuserar helt?

Nästa Lemminkäinen-medarbetare i den här serien besvarar Andris fråga.

Text: Scott Diel
Foton: Artūrs Daukulis

2015-06-08

30 personer gillade detta