Ålder är ingen begränsning

Magnus Kolbrekk är 19 år och förman. Trygve B. Gran kör packningsmaskinen och är 70 år. Åldersskillnaden mellan dem är 50 år. En åldersskillnad de båda ser som en fördel.

Vi möter beläggningsteamet från Lemminkäinen, Norge på ett jobb på Ramnesveien, cirka 10 minuters bilresa från kontoren på Sem. Teamet håller på att ge länsvägen en jämn beläggning.

- Ja, vi är på god väg, säger Magnus Kolbrekk. Han är förman, 19 år och får snart sitt lärlingsintyg.

Varför valde du beläggningsbranschen? – Jag tyckte det såg kul ut och det är det. Även om du tröttnar lite på det i slutet av säsongen, ser du verkligen fram emot att komma tillbaka ut på vägen igen efter vintern.

Hur kunde du bli förman så snabbt? – Jag antar att jag gjorde ett ganska bra första intryck, säger han och skrattar. – Jag passade på att ta chansen när jag fick den. Efter att ha arbetat i teamet i sex månader, började vi arbeta på E18-projektet och jag blev förman mer och mer permanent under projektet, säger han.

Hur känns det att leda människor som är äldre än du? – Det är lite märkligt att jag är Trygves förman eftersom han är 50 år äldre än mig. Det är inte alltid lätt, kan jag tala om, säger han och skrattar. – Jag har mycket att lära och Trygve har lång erfarenhet. Han gör saker på ett lite annorlunda sätt än vi yngre killar med mindre erfarenhet, säger han.

Och Trygve B. Gran håller med. – Jag har kört packningsmaskinen för Lemminkäinen i 20 år och träffat många förmän. Det kan bli diskussioner om hur vi ska göra saker, till exempel när det gäller fogning, säger han. – Men det kryddar bara arbetsdagen. De unga killarna lär sig snabbt. Jag har alltid sagt att om underarbetet är bra kommer toppskiktet också att vara bra.

Trygve är 70 år men har inga planer på att gå i pension. – Nej, jag trivs jättebra på jobbet. Jag arbetar på ett säsongskontrakt och jag tar en säsong i taget. Min fru säger hela tiden att jag ska gå i pension men vi får se. När en ny säsong närmar sig börjar det pirra. Jag blir alltid rastlös när jag går runt hemma även om jag har mycket att göra där också.

Efter lite eftertanke säger han: – Du vet, det är konstigt. Jag har arbetat tillsammans med andra sedan jag var 15–16 år och jag tycker verkligen om det.

Kollegorna är också viktiga för Magnus. – Jag gillar hur vi har det här. Om du arbetar med trevliga människor som vet vad de gör så har du kul på jobbet. Dessutom är det trevligt att lära av erfarna kollegor som Trygve.

2015-04-21

23 personer gillade detta