Färre skador tack vare morgongympa

Dagen startar klockan sju med raska knäböjningar och stretching. På byggnadsplatsen i Lentävänniemi i Finland värms musklerna upp med hjälp av gympa.

I byggarbetet i Finland har morgongympa blivit en del av veckorutinerna på byggnadsplatserna i Tammerfors. Byggarbetaren Ari Haaronen har lett gympa ända från början.

Gympan tar cirka tio minuter. "Vi fokuserar på uppvärmning och rörlighet. Tack vare det har vi färre muskelsträckningar och belastningsskador."

"Vi började med gympa på byggnadsplatserna för cirka fem år sedan. Företagshälsovården erbjöd utbildning för gympaledare och jag deltog."

Det förutsätts ingen idrottsbakgrund av gympaledarna, och Ari konstaterar också att han är en normal motionär. "Jag har fått idéer till exempel från gymmet och företagshälsovården."

Friska sommarmorgnar känns det bra att gympa utomhus, men beroende på väder, tillgängliga lokaler och antalet deltagare har man i bland gympat inomhus på vintern.

Många deltar regelbundet två gånger om veckan. Ari tycker det är synd att en del av anställda på byggnadsplatsen knappt någonsin har tid att delta. "Det beror på arbetsuppgifterna vilka möjligheter man har att delta."

Att se andra motionera lockar också med att prova. "Den som vinner mest är förstås alltid deltagaren själv. Som ledare känns det fint när man kan göra något för andra."

Ari är också arbetarskyddsfullmäktig och han hoppas att sättet att gympa ska sprida sig till alla byggnadsplatser. "Detta är ett enkelt sätt att stödja välmåendet och arbetsförmågan."

Skriv ut instruktionen så kan du också börja gympa. Uppvärmning förebygger skador och olycksfall i arbetet.

Har ni redan börjat gympa? Skicka en bild på gympagruppen på din arbetsplats på adressen lemmy@lemmminkainen.com – din grupp får gymnastikband som belöning.

Text: Johanna Paasikangas-Tella
Foto: Marjaana Malkamäki

2015-07-14

25 personer gillade detta