Se till att inte få det hett om öronen

Fyll på med vätska, kom ihåg att ta pauser och bär lämplig utrustning. Så får du en trevlig arbetsdag även när solen steker.

Högsäsongen har börjat på byggplatserna. Fint väder underlättar arbetet men för mycket sol är inte nyttigt – vilket man kan glömma bort under den långa, mörka vintern.

"Det blir säkrare och trevligare att arbeta i tryckande sommarvärme om du gör lämpliga val", säger Kati Kaskiala, direktör för HSQE. Om du fyller på med vätska, tar pauser och organiserar arbetet på ett effektivt sätt minskar du de negativa effekterna av sommarvärmen.

Personlig skyddsutrustning måste dock bäras på byggplatser, vilket innebär att lättare kläder inte är svaret. Skydda dig mot starkt solljus genom att klä dig på lämpligt sätt och ha på dig solskyddsmedel och säkerhetssolglasögon.

Fyll på med vätska och ät salt mat

Att arbeta utomhus i tryckande sommarvärme kan jämföras med uthållighetssporter: det är mycket viktigt att fylla på med tillräcklig vätska. Du ska dricka 100–200 ml vatten tre eller fyra gånger i timmen, redan från morgonen.

Kontinuerlig viktminskning är det första tecknet på saltbrist. "Att äta oliver eller inlagd gurka som mellanmål är en bra idé under varma sommardagar. Och av salt mat blir du törstig", säger Kati.

Förmännen har delat ut paket med sportdryckspulver att lösa upp i vatten till medarbetare på finska beläggningsplatser. Kati hoppas att de andra länderna kommer att följa exemplet.

Text: Dakota Lavento

2015-07-02

13 personer gillade detta