Jykä har en hektisk sommar

Asfaltskäraren Jykä har haft en hektisk inledning på säsongen i Finland och som vanligt kommer det att fortsätta så fram till december.

Ibland åker Jykä utomlands tillsammans med sina lika stora medhjälpare, vanligen till Sverige eller de baltiska länderna. Han har till och med varit i Danmark och arbetat. I år kommer Jykä dock att arbeta hela året i Finland. Vid början av säsongen, det vill säga i april, arbetade Jykä dygnet runt på startbana 1 på Helsingfors flygplats. Därefter följde ett antal mindre arbetsplatser runtom i Finland.

I mitten av juli återvände Jykä en vecka för att slutföra arbetet på startbana 1, och då hade han och hans kollegor skurit över mer än 100 000 ton gammal asfalt på en yta av 50 hektar för att bana väg för den nya beläggningen. Skärdjupet varierade mellan 5 och 15 cm beroende på i vilket tillstånd strukturen befann sig, och hastigheten varierade med mellan 10 och 25 meter i minuten.

Som helhet kommer det att bli en hektisk säsong för Jykä. I hans kalender finns såväl jobb i tätorter som på landet. När det är gator inne i samhällen som ska skäras är Jykä van vid att arbetet går lite långsammare på grund av brunnar, rör och andra hinder. Som erfaren yrkesman tar Jykä det för givet och sätter av precis lagom tid i kalendern, men inte en minut för mycket.

Text och bild: Vesa Tompuri

Jykä föddes i Tyskland och kommer att kunna arbeta minst till sin tionde födelsedag eftersom han blir väl behandlad på byggplatserna och väl omhändertagen mellan säsongerna. Jykä kan som mest skära ned till 35 cm djup. I det fallet är hastigheten mellan två och fem meter i minuten.

2015-10-06

6 personer gillade detta